«

Dec 17

Eerst moeder, dan Tsjetsjeen

Ze verloren ouders, broers, echtgenoten en zonen door de Tsjetsjeense oorlog. Hun huizen werden gebombardeerd, hun steden verwoest. Hun land moesten ze achterlaten om het geluk te zoeken in Moskou. Daar worden ze uitgemaakt voor zwartkonten, hun kinderen voor crimineel en hun kleinkinderen voor terrorist. Maar ze vechten door, voor hun enige doel van bestaan: hun kinderen en kleinkinderen. ,,Ik ben geen patriot voor Rusland en niet voor TsjetsjeniĆ«. Ik ben alleen maar een moeder.”

,,Mijn man is doodgeschoten. Mijn ene schoonzoon ook, de andere waarschijnlijk, hij is zeven jaar geleden ontvoerd. Mijn jongste zoon zit onschuldig in de gevangenis. Maar heb ik je al verteld dat mijn kleindochter een prijs heeft gewonnen?” Malika Mintsayev, 56 jaar, in 1996 naar Moskou gevlucht. Ze wil best vertellen over haar dode familieleden, als ze ook maar iets mag zeggen over haar drie prachtige kleindochters.

,,Ik trouwde toen ik 17 was, mijn man had ik voor die dag nog nooit gezien. Zeven kinderen kregen we, drie zonen en vier dochters. Nee, ik heb mijn man niet zelf uitgekozen, maar we waren vastbesloten ons leven mooi te maken. We zaten vol met plannen en hadden perspectief. Onze kinderen zouden een fijne jeugd hebben, opgroeien in vrede.”

Alles veranderde toen in 1994 de eerste Tsjetsjeense oorlog uitbrak.

Meer lezen…? Deze en drie andere verhalen van moeders uit TsjetsjeniĆ« zijn te koop, samen met de geweldige foto’s van Marielle van Uitert.