«

»

Sep 20

Mensen kijken in Bitola

Waarom ben ik eigenlijk in Bitola? Tja, omdat het met een B begint en ik ook Macedonie wel eens wilde zien. Toeristisch gezien is Bitola zeker geen hoogtepunt.

Echt mooie dingen zijn er niet, de historische bouwwerken zoals twee oude moskees zijn ernstig verwaarloosd. Het riviertje door de stad is vervuild en nodigt niet uit om gezellig langs te zitten. De ooit zo glorieuse bazaar van duizenden kleine winkeltjes ligt nu wat achteraf en herbergt weinig unieks.

Toch is het leuk hier te zijn. Bitola is namelijk wel een enorme terrassenstad, met lange wandelpromenade. Onder de luifels zitten overal mensen (goede!) koffie te drinken en mensen te kijken.

Dat heb ik vandaag dus ook uitgebreid gedaan. Wat me enorm opviel hier, zijn de meisje en vrouwen. Hoe verder naar het oosten, hoe opgedirkter de vrouwen, is altijd mijn observatie geweest. Of: hoe slechter de bestrating, hoe hoger de hakken. Hier gaat die stelregel niet op. Het publiek zou zo uit de Utrechtse binnenstad zijn kunnen gekomen: hier en daar hakken maar vooral gemakkelijke gympies. Rokjes, maar niet ultrakort. Make-up, maar bescheiden. Heel anders dan in buurland Albanie, waar ik veel jongedames toch best, uh, sletterig vond.

In de namiddag begon het weer te regenen en dat doet het sindsdien. In de omgeving moet nog een leuk dorpje zijn, maar voor morgen wordt niet echt beter weer voorspeld. Dus ik denk dat ik me weer aansluit bij de bevolking van Bitola: koffie drinken en mensen kijken!

Overigens heeft het gebrek aan toerisme een nadeel: ik ben nog niet een ansichtkaart van de stad tegengekomen. Vrees dus dat er een gat in mijn b-verzameling komt.

2 comments

  1. Peter Markusse

    Voor als je nog iets waterdichts zoekt in Bitola: de orthodoxe kerk is best leuk, van buiten een simpele grote schuur, van binnen vol met iconen en kroonluchters. En er moeten ergens een paar oude consulaten staan, van toen Bitola/Manastir een van de belangrijkste steden van het Ottomaanse rijk was, eind 19e eeuw.

  2. margreeth

    Ja, die consulaten heb ik gezien! Staat een leuke infobord in de straat, met oude foto’s. Erg grappig om te zien, de elite organiseerde feesten a la franka en a la turka, met bijbehorende kledingstijl.

Comments have been disabled.