«

»

Sep 28

Van alles wat in Belgrado

Belgrado is de woonplaats van Nemanja, een Servischejongen die ik een paar jaar geleden in Rusland ontmoette toen we samen vrijwilliger waren bij een zomerkamp. Of ik nu contact heb onderhouden of niet, ik schrijf altijd een berichtje als ik in de woonplaats van een buitenlandse bekende ben. Dankzij FaceBook is immers vrijwel iedereen binnen handbereik.

Zodoende ben ik twee dagen met Nemanja op stap geweest. Extra leuk natuurlijk dat ook hij journalist is, hij werkt op de webredactie van de Servische nationale televisie. Wat ik me nooit heb gerealiseerd, is dat Belgrado nog tamelijk recent is gebombardeerd, namelijk in 1999 nog. 23 december van dat jaar was het gebouw van de televisie doelwit, Nemanja vertelde me hoe hij het geluid destijds kon horen. Veel geschiedenis voelt voor mij eerder als een verhaal dan als een feit, maar als mensen van mijn leeftijd het kunnen vertellen wordt dat opeens anders. Aangezien de ravage nooit helemaal is opgeruimd, werd de geschiedenis opeens wel heel echt. We liepen langs nog twee van zulke gebombardeerde gebouwen, indrukwekkend en interessant.

Indrukwekkend van een heel andere orde is de enorme kerk die we daarna bekeken. De buitenkant staat, maar binnen is het nog lang niet klaar. Het beeldhouwwerk en de fresco’s heeft door politiek, oorlog en geldgebrek soms decennia lang stilgelegen. De bouw begon namelijk al in 1935.

Verder is Belgrado een stad van restaurants, terrasjes en clubs. Uit dansen had ik niet zo’n behoefte aan, maar koffie langs de drukke straten of een lekkere pasta in een boot op de Donau sla ik zeker niet af!

Musea zijn meestal niet het eerste waar ik naartoe ga, maar in Belgrado wilde ik het Teslamuseum absoluut niet overslaan. Ik ben wel een beetje een nerdje af en toe en de kans de wonderlijke ontdekkingen van Tesla kunnen zien, liet ik dan ook niet aan me voorbijgaan. Erg boeiend museum en lekker veel werkende experimenten. Ook mooi hoe Teslalovend de gids was: Marconi en Edison waren een stel dieven. Het moet gezegd: Tesla sleepte beide voor de rechter wegens het schenden van patenten en won in beide gevallen!

Al met al me prima vermaakt in Belgrado, al word ik zo richting het eind van mijn reis altijd een beetje monumentenmoe. En, laat ik eerlijk zijn, het vooruitzicht Het Vriendje heel spoedig weer te zien maakte me soms de ongeduldig me echt in Belgrado te verdiepen. Gelukkig hoef ik nog maar zo’n 40 uur geduld te hebben!

1 comment

  1. Adri

    zijn weer in t land dus mb’s te over…. benieuwd naar je verhalen van Budapest!

Comments have been disabled.